Se sidan i fullversion.

Vad är en aktie?

destinationmiljonar.se - 18 aug 2008 av i aktier, utdelning, vad-ar-en-aktie

Jag har skrivit att min väg till miljonen kommer vara med hjälp av fonder, aktier och sparkonto. Jag köper fondandelar regelbundet varje månad och aktier när det finns tillräckligt med pengar på sparkontot. Det slog mig igår att jag aldrig har förklarat vad en aktie eller fond är för något. Fast jag tror att majoriteten av er som läser bloggen redan vet det. Men tänkte att jag ändå skulle skriva om det, då det kan finnas någon som känner sig osäker eller inte riktig vet. Tänkte då börja med att förklara vad en aktie är i detta inlägg. När du köper en aktie så köper man en ägande del i ett aktiebolag. Som aktieägare till ett aktiebolag så har man rätt till bolagets vinst, utdelning och rösträtt på bolagsstämman som är det högsta beslutande organet i ett aktiebolag. Som aktieägare får man avkastning på sitt investerade innehav på två olika sätt. Det första är genom utdelning och den andra genom aktiekursen går upp. Man kan även förlora delar eller hela sitt investerande innehav om det skulle gå riktigt illa för aktiebolaget. Som gör att aktiens värde sjunker. Utdelningen varierar från gång till gång och beroende på hur framgångsrik aktiebolaget har varit under året. Men även vilket utdelnings policy bolaget har. På utdelningen dras även skatt 30 %. Grundprincipen med varje aktie är att den ska motsvara en röst på bolagsstämman. Så är det dock inte i Sverige då det har kringgåtts genom en uppdelning av röststarka aktier (A-aktier) och röst svaga aktier (B-aktier). Varför man har gjort denna uppdelning är för att skydda ägandet för de ursprungliga aktieägarna som då kan behålla maktkontrollen genom att äga ett begränsat antal röststarka aktier (A-aktier), vilket inte blir lika kapitalkrävande

1 Pusha

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

  • Posta eget innehåll
  • Pusha länkar och påverka vad som är hett
  • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

Följ de stora börshajjarnas portföljer

bors24.se - 3 nov 2006 av murtlest i aktier, börs, ekonomi m fl

På E24s nya Rikometer kan du följa Nordens ledande börskungar och hur deras aktieportföljer utvecklar sig. Du kan hela tiden se vilka som är vinnare och förlorare på börs... Läs mer »

15 Pusha

Nu är Apple värt mer än hela Google

computersweden.idg.se - 14 aug 2008 av ptz0n i aktier, apple, google

Efter ett minst sagt turbulent år är Appleaktien på väg upp mot nya rekordnivåer. Något som innebär att Apple nu har ett högre börsvärde än Google.

12 Pusha

Nu startar Aktie-SM på E24

newsdesk.se - 3 mar 2009 av Cayhn i aktie-sm, aktier, e24

Idag börjar Sveriges största aktietävling, Aktie-SM. Tävlingen startar den 16e mars men det går att anmäla sig redan nu.

12 Pusha

Venture capital och kapitalmarknaden

alltommarknaden.se - 6 feb 2010 av Arp i finansiering, venture capital, aktier m fl

Venture capital och kapitalmarknaden är en video-serie i nio delar där vi får lära oss hur kapitalmarknaden fungerar. Steg för steg får vi följa resan via, startup-finans... Läs mer »

4 Pusha

Aktietorget noteras på Aktietorget

nyemissioner.se - 8 mar 2010 av Arp i investering, aktier, ekonomi m fl

Aktietorget, marknadsplatsen för aktiehandel, kommer att noteras på sin egen aktielista. Ett nytt holdingbolag har satts upp kallat Kaffelt AB, som förutom att äga Aktiet... Läs mer »

4 Pusha

Nordnet kundtjänst FAIL

realtid.se - 16 mar 2010 av Arp i nordnet, aktier, internet

Skriftväxling mellan kund och mäklarfirman Nordnet. Total FAIL får man säga.

6 Pusha

Indiskt företag köper andelar i Codemasters

powergamer.se - 5 apr 2010 av Chaffe i spel, dirt, andel m fl

Brittiska utveckalrna Codemasters (Dirt, Grid) har sålt aktieandelar till ett indiskt företag.

5 Pusha

V till attack mot 2,2 miljoner aktiesparare

svd.se - 7 jul 2010 av Arp i samhälle, aktier, vänsterpartiet m fl

Lars Ohly börjar få upp farten i valrörelsen och säga vad han tycker. Möjligtvis är han frustrerad över brist på gemensamma utspel från den rödgröna sidan, och känner ett... Läs mer »

7 Pusha

Apple gör ett super-kvartal

brinkenfeldtit.se - 20 jul 2010 av sebbri i teknik, dator, aktier m fl

Apple har precis presenterat sin kvartals-resultat för 2010 och det kan sammanfattas i ett superår som Apple avverkat och även går till mötes. Det är framförallt försäljn... Läs mer »

18 Pusha

Gordon Gekko är tillbaka

svd.se - 17 sep 2010 av Arp i finans, film, aktier m fl

När Stanley Weiser skapade Gordon Gekko ville han visa ett girigt monster. Men publiken gillade den känslokalle finanshajen. Nästa vecka är Michael Douglas tillbaka på bi... Läs mer »

8 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter