Se sidan i fullversion.

Upphovsrättslobbyns kravbrev - ska de betalas?

pusha.se - 13 dec 2019 av i internet, samhälle, teknik

Så länge internet existerat har fildelning gjort detsamma. Upphovsrättsorganisationer jagar fildelare som aldrig förr - och just nu är det de så kallade kravbreven eller utpressningsbreven som upphovsrättstrollen använder sig av i störst utsträckning.

Dessa typer av brev har sitt ursprung i USA, men återfinns numera även i många andra västländer - såsom Sverige och Tyskland. I korthet "tvingas" mottagaren betala en avgift för att slippa en civilrättslig prövning, och upphovsrättsbolagen spelar ofta på människors rädsla för att hamna i klammeri med rättvisan. Ett vanligt kravbelopp landar på omkring 5.000 till 10.000 kronor, vilket bör betraktas som en stor summa - oavsett inkomst.

Själva processen går till enligt följande:

#1. En fildelare tankar ner en upphovsrättsskyddad fil på exempelvis The Pirate Bay eller 1337x.com.

#2. Filmbolaget som äger materialet i fråga använder sig av specialanpassad mjukvara för att kunna ta reda på vilket IP-nummer som användes för att ladda ner deras verk, dvs. exempelvis en film eller en tv-serie.

#3. En advokatbyrå tar kontakt med Patent- och Registreringsverket som tvingar  teleoperatörerna att lämna över all kunddata de förfogar över. På grund av en ny upphovsrättslag, Lek, eller Lagen om Elektronisk Kommunikation - har ingen operatör vågat överklaga Patent- och Registreringsverkets beslut.

#4. Efter detta skickas kravbreven iväg. Till och med caféer samt restauranger kan bli skyldiga att hålla koll på vad deras gäster gör på deras WiFi-nät - vilket innebär att inte heller de går säkra.

Finns det något sätt att skydda sig mot dessa typer av hot?

Ja, en kompetent VPN-tjänst ger ett mycket bra skydd. Tack vare VPN-tekniken byts era egentliga IP-nummer ut mot sådana som VPN-företaget förfogar över - och tack vare detta förbättras integritetsläget enormt. Någon hundraprocentig anonymitet kan aldrig garanteras av tekniska skäl - men allt som allt är samma teknik det bästa vi har för att skydda oss mot bland annat upphovsrättsmaffian, snokande myndigheter, regeringar samt andra fluktare.

Bör ni betala kravbreven?

VPNBasen har kartlagt huruvida dessa typer av brev bör betalas eller inte. Sammanlagt har tre typer av källor använts: Juridikforumet Lawline, Public Service-giganten SVT samt tekniksajten Nyteknik.

Det korta och mest träffsäkra svaret är: Betala inte! Dessa typer av ärenden har aldrig tagits upp i domstol. Om det skulle hända - och upphovsrättslobbyn skulle förlora, är det med stor sannolikhet tack och adjö som gäller för upphovsrättsbreven, som kan beskrivas som en saftig inkomstkälla för både upphovsrättslobbyn samt de advokatbyråer som deltar i utpressningsförsöken.

Har oskyldiga internetanvändare anklagats?

Ja, och en av dessa är 83-årige Henning, som fick reda på att han "var tvungen" att betala 4.500 kronor till Njord Law Firm. Om han inte lydde väntade en rättegång som enligt samma advokatbyrå skulle bli väldigt kostsam.

Saken var dock den att IP-adressen som spårades tillhörde en hyresgäst till Henning, som bodde på en helt annan adress. Henning hörde då av sig till hyresgästen, och när denne sa att hon inte kände till filmen i fråga valde Henning att inte betala. 83-åringen hade följande att säga till SVT:

"Jag ser ingen orsak att betala några 4.500 kronor till dem. Jag har inte fildelat och känner mig inte ansvarig för vad som kan ha hänt med det bredband jag har hyrt ut."

Kommer utpressningsbreven öka i omfattning?

År 2019 spås bli ett rekordår. Då Sverige är ett ganska rikt land har många utländska aktörer fått Kalle Anka-liknande dollartecken i ögonen, och beger sig hit i allt raskare takt. Detta då de skumma aktörerna vet att det finns pengar att hämta, samt en ganska snedvriden lagstiftning som inte gynnar den enskilde - utan storbolagen.

Tillägg: 2019 blir inget rekordår. Copyrighttrollen verkar har lugnat ner sig en smula under den senaste tiden. Och detta på grund av att en amerikansk domstol beslutat att ett IP-nummer inte kan användas för att identifiera en misstänkt nätpirat.

3 Pusha

  1. Internet
  2. Samhälle
  3. Teknik

Logga in för att lägga till ämnen

Motorcykel åker på Vatten!

youtube.com - 9 sep 2009 av bloggrad i internet, teknik, samhälle

Det är säkert! Motorcykeln åker på vattnet!

25 Pusha

Den största svenskkraschen på internet sedan Boo.

dn.se - 12 sep 2009 av moin i internet, samhälle, teknik

Niklas Zennström har gjort sig ett namn som framgångsrik entreprenör. Men i somras delade han ut dödsstöten till prestigeprojektet Joost. Därmed kan över en miljard krono... Läs mer »

23 Pusha

Kolla hur populär en sida är med Alexa

alexa.com - 1 sep 2009 av Thunde i internet, teknik, samhälle

Den 31 december 2006 låg pusha på plats 90 000, Idag ligger pusha på plats 31, 768

22 Pusha

Tullen får kopiera din hårddisk

svd.se - 11 sep 2009 av Dildoman i internet, samhälle, teknik

Tulltjänstemän kan kolla innehållet i din mobiltelefon eller mp3-spelare och till och med kopiera hårddisken i din bärbara dator

34 Pusha

Svensk Fastighetsförmedling hotar stämma Booli

booli.se - 2 sep 2009 av Nikkelin i samhälle, teknik, internet

I slutet av förra veckan blev Booli kontaktade av Svensk Fastighetsförmedling. Deras budskap var enkelt: Om inte Booli tog bort sin toppbar (som liknar Pushas) så skulle ... Läs mer »

61 Pusha

Ska Obama ha rätt att stänga av Internet?

aftonbladet.se - 2 sep 2009 av Thunde i teknik, samhälle, internet

I ett nytt lagförslag i USA, vill man att presidenten ska ha rätt att stänga av Internet i ett krisläge.

34 Pusha

Svensk på topplista med uppfinnare

dn.se - 12 sep 2009 av moin i teknik, samhälle, internet

Adam Dunkels, dataforskare på institutet Sics i Kista.

29 Pusha

Världens snabbaste segelbåt!

youtube.com - 8 sep 2009 av bloggrad i internet, samhälle, teknik

Världens snabbaste segelbåt, L'Hydroptère i action!

30 Pusha

Sjung om Web 2.0-bubblan!

literoligare.se - 10 dec 2007 av literoligare i humor, internet, musik m fl

Sång om web 2.0-bubblan helt enkelt. Måste upplevas!

18 Pusha

Internet fyller 40 år!

boingboing.net - 2 sep 2009 av murtlest i nördigt, teknik, samhälle m fl

För exakt 40 år sedan lades grunden till det vi idag kallar internet. I videon berättar Leonard Kleinrock, som var en av forskarna som lade grunden, hur det gick till.

30 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter