Se sidan i fullversion.

Självmordsfabrik förbjuder självmord

skillpoint.se - 7 maj 2011 av i datorspel, microsoft, sony ericsson m fl

Foxconn är världens största tillverkare av komponenter med nästan en miljon anställda och levererar sina produkter till företag som Microsoft, Apple, Dell, Asus, Intel med flera. Efter förra årets självmordsvåg på fabriken har anställda tvingats skriva på ett kontrakt där de lovar att inte begå självmord.

33 Pusha

 1. Profilbild

  Av pxl den 8 maj 2011 Rapportera

  Jag hann inte läsa mer än 4-5 rader innan jag direkt insåg vem som skrivit.
  I övrigt, är inte självmord över lag olagligt?  

 2. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  :)

  Jo, självmord är överlag olagligt, och antagligen även i Kina. Förjävligt. Min kropp, mitt liv. I do what I want!  

 3. Profilbild

  Av pxl den 8 maj 2011 Rapportera

  Det är lite kul att om man misslyckas begå självmord så är det inte nog med att man måste leva med det utan man ska även åtalas. Kaka på kaka på tårta på ister. Typ.  

 4. Profilbild

  Av johanneslilja den 8 maj 2011 Rapportera

  Skulle vilja läsa kontraktet  

 5. Profilbild

  Av Karl_P_Dal den 8 maj 2011 Rapportera

  Sjukt!  

 6. Profilbild

  Av murtlest den 8 maj 2011 Rapportera

  Ett självmord kostar ju samhället några miljoner dock så inte så konstigt att det är olagligt. Sen om det kan hålla någon väldigt laglydig medborgare från att begå självmord så är väl det bra.  

 7. Profilbild

  Av johanneslilja den 8 maj 2011 Rapportera

  Nej helt rätt, jobba skiten ur kineserna så ni kan njuta av era Iphone's!  

 8. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  @murtlest: 2001 års siffror för Svea Rike á 1 självmord är 1 790 000 kronors belastning. Tror däremot inte att någon lag någonsin kan hindra en människa från att begå självmord. Lagar är bara text på papper - vem bryr sig om något sådant när man ändå ska förgöra hela världen (vilket man gör när man släcker sitt egna unika perspektiv av tillvaron)?

  Legalisera självmord!  

 9. Profilbild

  Av murtlest den 8 maj 2011 Rapportera

  Förmodligen har det inte räddat någon men det har ju knappast heller fått någon att begå självmord. Och har det räddat en enda så är det ju tillräckligt.

  Har du något argument för att det borde vara lagligt?  

 10. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  Mitt enda argument utgår från ett frihetsperspektiv. Mitt liv, mitt val. Jag är ingen maskin, och jag vägrar att vara ägd av samhället. Om det därefter har någon tyngd eller validitet i din verklighet ser jag som irrelevant. I min verklighet är det det enda som betyder någonting.

  Att påtala kostnader för samhället känns poänglöst när vi så gärna lägger miljoner med kronor på bajskonst.
   

 11. Profilbild

  Av Karl_P_Dal den 8 maj 2011 Rapportera

  Ska väl fan inte behövas argumenteras om varför självmord skall vara lagligt? Det skall snarare snackas om varför staten tror sig bestämma över mitt liv, mina tankar, mina handlingar. Jag gör vad jag vill med mitt liv, och tar givetvis konsekvenserna för mitt handlande. Men förbjuda självmord? W00t?  

 12. Profilbild

  Av evidently den 8 maj 2011 (redigerad den 8 maj 2011) Rapportera

  Eh, jag har då aldrig hört ett fall där någon åtalats för självmordsförsök. Det är ju bara sjukt! Vill man ta sitt liv så mår man självklart jävligt dåligt, att tvinga på en en rättsprocess och grejer då gör ju situationen knappast bättre! Man ska bli erbjuden hjälp i form av terapi! Så länge jag inte ser i lagboken att det är olagligt att ta sitt eget liv så vill jag inte tro på att det är sant.  

 13. Profilbild

  Av murtlest den 8 maj 2011 Rapportera

  Ett självmord påverkar ju dock inte bara personen som tar livet av sig utan föräldrar, barn, vänner och alla andra runt omkring.  

 14. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  Så är det, men å andra sidan är det fortfarande mitt liv och inte min familjs liv. Jag anser självmord vara orätt, men det bör definitivt inte vara olagligt.  

 15. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  .. och tydligen är det inte olagligt i Sverige. Tamejfan. Det var jag övertygad om. :) Ny dag, nya lärdomar.  

 16. Profilbild

  Av murtlest den 8 maj 2011 Rapportera

  Hah. Oväntad vändning här. Okej jag kommer inte aktivt verka för att Sverige ska införa förbud på självmord. Men jag tycker fortfarande inte det är orimligt om det vore förbjudet. Självmord är aldrig den bästa lösningen. Vill man begå självmord så har man problem som kan och ska behandlas. Sen tycker jag såklart inte att ett misslyckat självmordsförsök ska leda till rättegång.  

 17. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  Mjo, våra insikter var tydligen utdaterade redan 1846, då självmord blev legaliserat. ;)

  Ölright, jag hör dig och förstår givetvis hur du resonerar, även om jag anser att självmord bör vara fullt tillåtet på alla sätt och vis. Ett misslyckat självmordsförsök leder dock till psykiatrisk tvångsvård (vilket jag kan ställa upp på - så länge vården bara utgår under akut krisperiod och individen inom kort släpps ut i frihet)
   

 18. Profilbild

  Av johanneslilja den 8 maj 2011 Rapportera

  Förstår inte riktig varför ett självmord kostar staten pengar, hur? Det kostar vä staten mindre pengar att bli av med en kostnad för staten?
   

 19. Profilbild

  Av murtlest den 8 maj 2011 Rapportera

  Oj det var väldigt länge sen! Jag tror fortfarande de flesta tror det är förbjudet.

  @johanneslilja Staten investerar ju väldigt mycket pengar i varje individ från födsel, förskola, barnbidrag, utbildning o.s.v. Man måste arbeta väldigt länge innan man har betalat igen detta. Sen blir det såklart även kostnader för utredningar, psykologiskt stöd till anhöriga o.s.v.  

 20. Profilbild

  Av johanneslilja den 8 maj 2011 Rapportera

  Tack murtlest för ditt svar, bussigt utav dig,
  :)  

 21. Profilbild

  Av spixx den 8 maj 2011 Rapportera

  Notera att det i Foxconn jobbar + 100 000 personer, dvs är självmorden i fabriken nära det snitt som gäller i Kina/världen.

   

 22. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  Det jobbar 920-tusen människor för Foxxconn över hela världen. En sisådär 300k-400k i fabrikerna i Kina. Samtalet kring snitt och liknande pågår på Skillpoint och du är högst välkommen in i samtalet. Däremot är det mer eller mindre fastslaget att självmorden beror på arbetsförhållandena, och inget annat.

  http://gizmodo.com/#!5542527/undercover-report-from-foxconns-hell-factory  

 23. Profilbild

  Av pxl den 8 maj 2011 Rapportera

  Eftersom jag känner att diskussionen har gått mig lite förbi tänkte jag bara titta in och berätta att jag också har tagit del av informationen av självmordens laglighet.

  Vad har jag fått illegalitetstänket ifrån då måntro?  

 24. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  @pxl: även jag undrar samma sak... helt övertygad om att informationen kommit från lärare någon gång under uppväxten. Det kan ju förklara saken, svenska lärare är ju utbildade experter på att sprida desinformation.  

 25. Profilbild

  Av pxl den 8 maj 2011 Rapportera

  Nåväl, i vilket fall är det skönt att få veta sanningen, även om den inte är den sanning jag trott.  

 26. Profilbild

  Av Disfear den 8 maj 2011 Rapportera

  I sanning!  

 27. Profilbild

  Av evidently den 8 maj 2011 Rapportera

  Ni får gärna dela med er av era källor när ni påstår saker :)

  @murtlest, När något blir olagligt öppnar man för att man kan sätta dit den som bryter mot lagen, om du nu inte tycker att man ska få ett straff efter självmordsförsök, varför ska det då vara olagligt? Det känns helt meningslöst. Det borde istället stå i lagen att alla som försökt ta sitt liv har rätt att få, och en skyldighet att gå, i terapi i minst ett år. Terapeuten avgör när patienten fått tillbaka sin livsgnista (på riktigt, med den vård vi har i dag är det många som ljuger och låtsas må bra igen för att få komma ut - så de kan försöka ta sitt liv igen och lyckas).

  Och självklart, självmord är aldrig en bra väg att gå och självklart är det inte bara den som tar sitt liv som drabbas. Men mår en människa så dåligt att hon väljer att ta sitt liv, då tycker jag att vi alla har misslyckats som medmänniska. Jag säger inte att det är ens familj och vänners fel att man tar sitt liv, men nånstans har det ju gått snett när en individ mår så pass dåligt.

  Som medmänniska har man enligt mig en etisk skyldighet att bry sig om andra människor och påverka så mycket man kan när man märker att en vän, eller främling för den delen, mår dåligt. Alla behöver känna sig behövd och sedd, och om världen vore lite vänligare i allmänhet skulle självmorden minska radikalt.

  Dessutom är min personliga åsikt det borde vara mycket lättare att få hjälp, INNAN man går så långt och försöker begå självmord. Det är många som skulle behöva lite terapi åtminstone i vissa delar av livet.  

 28. Profilbild

  Av evidently den 8 maj 2011 (redigerad den 8 maj 2011) Rapportera

  Hah. I Kina är påföljden för rattfylleri livstids fängelse, i värsta fall dödsstraff (enligt Aftonbladet webbtv från 2010). Det skulle inte förvåna mig om Kina införde dödsstraff för självmordsförsök... :) Misslyckas man får man en hundraprocentig chans igen av kriminalvården.  

 29. Profilbild

  Av murtlest den 8 maj 2011 Rapportera

  @evidently Mjo självklart blir det en paradox med att förbjuda självmord eftersom man aldrig kan straffas för det. Från början trodde jag ju att det var förbjudet och då tänkte jag mig att man typ har gjort en lista på vad som är okej och vad som inte är okej och då tycker jag det är helt självklart att självmord hamnar under kategorin "inte okej".

  Haha ja dödsstraff för självmordsförsök vore något det.  

 30. Profilbild

  Av pxl den 8 maj 2011 Rapportera

  Det blir ju lite mer som en "Försök igen" :)  

 31. Profilbild

  Av ADHD-MEDICIN den 9 maj 2011 Rapportera

  Den som inte umgåtts med alternativen kan aldrig ta livet på allvar!
   

 32. Profilbild

  Av Disfear den 9 maj 2011 Rapportera

  Instämmer!  

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

 • Posta eget innehåll
 • Pusha länkar och påverka vad som är hett
 • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

5 tips till blivande iPad-ägare

jezper.se - 30 nov 2010 av Jezper i laddare, wifi, gps m fl

iPaden kom till slut till Sverige. Nu kommer man snart se den överallt gissar jag. Men ni som nu tänkt köpa en, det finns ett par tips ni behöver veta om er blivande favo... Läs mer »

37 Pusha

5 saker att tänka på innan du köper iPad 2

jezper.se - 25 mar 2011 av Jezper i internet, kultur, köpråd m fl

Då har dagen kommit. Idag släpps iPad 2 i Sverige. Innan du springer och ställer dig i kö så finns det ett par saker du bör tänka på.

25 Pusha

TGT Din Häcksax I Appstores Igenvuxna Speldjungel

onlajn.se - 29 mar 2010 av smith i mobiltelefoner, app, iphone program m fl

Lösningen till er som inte vill bläddra igenom alla appstores 25,000 spel i jakten på ett nytt iphone-spel

10 Pusha

Här är telefonerna som du vill ha 2010

metro.se - 17 feb 2010 av Web_biz i windows mobile, andoid, google phone m fl

Mobile World, världens största mobilmässa pågår för fullt i Barcelona. Att döma av nyheterna kommer vi garanterat att ha en social hubb i vår framtida telefon.

21 Pusha

Microsoft kan ersätta Google i iPhone

idg.se - 20 jan 2010 av Web_biz i bing, mac, iphone program m fl

Apple överväger att använda Microsofts sökmotor Bing istället för Google i iPhone, enligt källor till Businessweek.

9 Pusha

Steve Wozniak om hur han fick färg på datorerna

idg.se - 7 feb 2010 av Web_biz i internet, webb, microsoft m fl

I slutet av 70-talet var den ingen som förväntade sig att billiga datorer skulle visa färger, men Apples ena grundare, Steve Wozniak, hittade på en enkel lösning.

9 Pusha

Julkalendern i Allt om Mac

alltommac.se - 5 dec 2010 av Esse i ipod, iphone, historia m fl

Varje dag öppnar vi en historiska lucka och blickar tillbaka till en tid som grundade det Apple som vi känner idag.

9 Pusha

Efter Ipredlagen - nu ökar fildelningen

metro.se - 22 feb 2010 av Web_biz i windows, mac os x, mac m fl

Ipredlagen skulle minska den illegala nedladdningen. Nu ser man i?stället en ökning av fildelare.

21 Pusha

Nu kommer ännu en App Store till mobilen

metro.se - 15 feb 2010 av Web_biz i mjukvara, internet, ruby on rails m fl

Nu får Apples App Store konkurrens. Mobiloperatörer går ihop för att skapa en programbutik för flera mobiler.

8 Pusha

Steve Wozniak: Ipad är ingenting för mig

metro.se - 4 feb 2010 av Web_biz i iphone program, marknadsföring, mac os x m fl

Nya pekdatorn Ipad har fått ett blandat bemötande. Nu säger en av Apples grundare att datorn inte är något för honom.

19 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter