Se sidan i fullversion.

Nu visar vi dem var det blå skåpet ska stå

piratpartiet.se - 18 mar 2008 av i affärsmodell, fildelning, musik m fl

Ja, vi pirater pratar gärna och ofta om hur skivbolag skulle kunna utnyttja Internet och fildelning till sin fördel istället för att bekämpa det, mig själv inkluderat. Dock verkar det som att det hinner växa mossa på den idén om vi väntar på att musik- och filmbranschen ska komma på det själva. Jag har ingen aning om hur något funkar i musikbranschen men Internet publicering kan jag en hel del om och tänkte att jag köper en domän och slänger ihop en affärsidé lite snabbt så får vi se om det...

19 Pusha

 1. Profilbild

  Av murtlest den 18 mars 2008 Rapportera

  Intressant initiativ. Tyvärr tror jag att man skulle behöva extremt mycket startkapital för att få det att fungera. Det gäller att få med många artister från början för att någon ska välja att ladda ned från den sidan istället för att ladda från tpb.

  Jag tycker att thepiratebay borde införa en möjlighet för artister att skapa något avtal med dem. Om artisterna låter tbp publicera deras musik fritt så får dessa artister del av tpb's reklamintäckter.

  Jag tror det är svårt att starta något sånt här från scratch utan några pengar tyvärr :/  

 2. Profilbild

  Av samface den 18 mars 2008 Rapportera

  Nja, vet inte om jag håller med dig, murtlest. Om man som jag ser det lite ur ett historiskt perspektiv och jämför med när BMI tog fram sin licens för att kunna lagligt sända musik via radio och ge artisterna en del av intäckterna från radioreklamen som ersättning så hade inte heller de några stora kapital att tillgå. Inte hade de särskilt många artister heller eftersom de etablerade artisterna redan var uppbundna till skivbolagens kontrakt som inte tillät spridning via radio minsann.

  Situationen är precis densamma idag, inte ens om vi hade ett gigantiskt kapital så hjälper inte det om skivbolagen precis som då envisas med att bekämpa den nya tekniken. Med facit på hand kan jag berätta att BMI är en av de största representanterna för musikartister idag och har licensierat över 6 och en halv miljon låtar och introducerade till världen nya musikstilar så som blues, country, jazz, rythm & blues, gospel, folk, latin och sist men inte minst rock & roll.

  Vad jag försöker säga är att självklart tar vi emot etablerade artister som är villiga att bryta mot sina nuvarande skivkontrakt om de vill, men att basera affärsidén på att försöka locka över etablerade artister är en dödfödd sådan. Vilka vi kommer satsa på i första hand är artister som inte har skivkontrakt, artister som kanske redan idag lägger ut sitt material på myspace och liknande ställen på Internet för att få exponering i hopp om att skapa sig ett artistnamn/varumärke. Kan vi få dem att komma till oss och stanna hos oss istället för att gå till något av de traditionella skivbolagen så finns en möjlighet att över tid att lyckas skapa en lönsamhet för både oss själva och artisterna, inte helt olikt hur BMI lyckades bli vad de är idag.  

 3. Profilbild

  Av murtlest den 20 mars 2008 Rapportera

  Aha, jag hade ingen aning om att BMI började så. Ja det kanske inte är helt omöjligt men jag tror inte det kommer bli lätt. Jag önsker dig/er dock all lycka till för det vore jättebra om ni lyckades.

  Borde ni inte satsa internationellt direkt?  

 4. Profilbild

  Av samface den 20 mars 2008 Rapportera

  För varje land som vi tänkt vara verksamma i behövs juridiskt gångbara licensavtal. Själva affärsidén bygger ju på att allt ska vara legitimt och vi tänker inte göra som allofmp3.com och helt utgå ifrån det egna landets lagar och bli olaglig förklarad i resten av världen. För svenska artister tänker vi ta fram ett svenskt licensavtal, för amerikanska artister tänker vi ta fram ett amerikanskt licensavtal, osv. Det var på samma sätt Creative Commons tog fram sina licenser anpassade för de olika ländernas lagar världen över. Det finns inga genvägar, vi måste göra på samma sätt.  

 5. Profilbild

  Av murtlest den 20 mars 2008 Rapportera

  Jag förstår. Det här verkar ju betydligt mer genomtänkt än jag tyckte det såg ut vid första anblicken.

  En sista fundering är om det inte vore bättre att göra det här som en ideell organisation istället för vinstdrivande företag? Annars kommer det bli samma problem som med skivbolagen idag och tillslut kommer ändå någon att erbjuda samma sak utan att ta ut någon vinst.  

 6. Profilbild

  Av samface den 23 mars 2008 Rapportera

  Jo, det är inte så dumt förslag. Anledningen till att jag valt att satsa på det som ett företag är att jag måste på något sätt få tillbaks något för min tid, annars kommer jag inte kunna göra det här alls. Precis som för folk som gör musik så måste också de som gör deras licensavtal få något för sitt slit. Fast, å andra sidan skulle man kunna lyfta lön även ur en icke vinstdrivande organisation. Det handlar ju om att vinsten måste förbrukas och varför inte på löner? Får nog fundera igenom det lite till innan det är klart, men idén är iaf densamma oavsett organisationens struktur.  

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

 • Posta eget innehåll
 • Pusha länkar och påverka vad som är hett
 • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

Cd plus tidning ger lägre moms

svd.se - 19 apr 2010 av sunurb01 i skivor, upphovsrätt, cd m fl

När The Ark släpper sin nya skiva är det i form av en tidning. Därmed får de både betydligt lägre moms och fler försäljningsställen. Kanske är boklådor och kiosker på väg... Läs mer »

8 Pusha

Upphovsmän borde själva bli pirater

svd.se - 11 maj 2008 av sunurb01 i fildelning, pirat, piratpartiet m fl

Med tanke på det idag rätt höga ton­läget från stora mediebolag är det förstås lite ­pikant att filmindustrin i Hollywood en gång grundlades av producenter som flydde väs... Läs mer »

17 Pusha

Lyssna på musik gratis i webbläsaren

blogmusik.net - 10 sep 2006 av martin i blogmusik, fildelning, gratis m fl

BlogMusik.net är en ny sida där man kan söka efter låtar och sedan lyssna på dem direkt i webbläsaren. Sidan hostar ingen musik själva utan hittar musiken med hjälp av s... Läs mer »

19 Pusha

9 låtar och låttexter om FRA

piratnytt.se - 14 aug 2008 av ducedo i fildelning, fra, musik

Såg att 'Den Ljusnande FRAmtid' var väldigt uppskattad här på Pusha, så jag tänkte att ni kanske var intresserade av fler låtar.

10 Pusha

Deezer.com - BlogMusik med lagen på sin sida

deezer.com - 22 aug 2007 av murtlest i blogmusik, deezer, fildelning m fl

För något år sedan lanserades BlogMusik.net som lät besökarna streama vilken musik de ville direkt i webbläsaren. Efter några månader fick de stänga, nu har de skapat någ... Läs mer »

14 Pusha

Techno

xkcd.com - 21 apr 2008 av murtlest i fildelning, humor, musik m fl

Techno-diggare behöver inte betala för musik.

23 Pusha

Piratpartiet i Almedalen 2008

piratpartiet.se - 6 jul 2008 av sunurb01 i almedalen, fildelning, medborgarrätt m fl

Piratpartiet kommer att vara på plats i Almedalen med en delegation även i år. På tisdag 9:30 - 12:00 ordnar Piratpartiet ett seminarium med titeln “Upphovsrätt eller... Läs mer »

15 Pusha

50 kronor i månaden för fri musiknerladdning?

blogg.tkj.se - 22 maj 2008 av tkj i fildelning, mp3, musik

Tror du att STIM:s förslag kan fungera och gå igenom - trots att det sticker ordentligt i ögonen på skivbolagen?

22 Pusha

Fildelning har pågått på biblioteken i 100 år

gradvall.se - 15 apr 2008 av sunurb01 i bibliotek, fildelning, gradvall m fl

Femhundra meter från där jag bor pågår Sveriges mest omfattande fildelningshärva. Varje dag hämtar tusentals helt öppet hem olika upphovsrättskyddade verk utan att betala... Läs mer »

31 Pusha

Lösningen på fildelningskriget?

gp.se - 9 feb 2008 av Pokerproffset i fildelning, stim, upphovsrätt

STIM försöker få ihop alla parter i den inflammerade nedladdningsdebatten.

20 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter