Se sidan i fullversion.

Så här lyckas ni på Youtube!

pusha.se - 13 dec 2019 av i internet, livsstil, personligt m fl

Många väljer att starta så kallade videobloggar, eller vlogar - på sociala medie-sidor likt Youtube. Detta kan beskrivas som en trevlig hobby där utövaren får möjlighet att ge utlopp för sin kreativitet, samtidigt som densamma lär sig nya saker såsom videoredigering, konsten att knyta nya kontakter samt mycket annat.

En av Sveriges mest berömda bloggare, Therese Lindgren, inledde sin sociala medie-karriär efter att hon sjukskrivits på grund av utmattningssyndrom. I hennes fall blev Youtubekarriären hennes räddning, då hon helt enkelt fick lära sig något nytt som hon faktiskt lyckats väldigt bra med. Just nu har hennes Youtubekanal strax under en miljon följare - och fler lär det bli.

Hur kan man lyckas på Youtube?

Det finns många småtips som nyinvigda bör ta del av, och de viktigaste av dessa går vi igenom nu.

#1. Sätt upp en plan över vad videon ska handla om.

Ha som mål att innehållet ska vara unikt och engagerande. Det är även ett stort plus om vlogen i fråga har ett tydligt tema, såsom resor, mental hälsa, kläder, teknik, spelande eller dylikt.

#2. Införskaffa lämplig utrustning

Att använda sin iPhonekamera kan ses som acceptabelt till en början, men för att bli riktigt stor bör professionella kameror, linser, tripod-stativ samt övrig videoutrustning användas.

Men även om så är fallet kan ni alltid börja smått och arbeta er väg uppåt. Att köpa videoutrustning för tiotusentals kronor vid uppstartsfasen är ofta en ganska dålig väg att vandra.

#3. Hämta inspiration från andra Youtubers

Även om ni kan hitta inspiration från alla möjliga håll bör ni alltid ha koll på vad kollegorna pysslar med. Kan ni utveckla deras idéer vidare? Vilka av kollegornas videor verkar vara mest populära?

Det finns med andra ord mycket att lära sig om man bara kikar runt på Youtube en stund. Ni bör dock tänka på att inte kopiera befintliga idéer rakt av. Som vi gick igenom under den första punkten är det viktigt att vara unik.

#4. Publicera bara relevant material

Efter att ni har filmat klart kan ni förfoga över timvis med videomaterial. Allt av det är förmodligen inte lika intressant, och det är därför en bra idé att bara ta med det bästa materialet i det färdiga klippet som laddas upp på videoplattformen.

#5. Youtubes upphovsrättssystem är benhårt

Större musik- och filmbolag använder sig av ett automatiserat system som anmäler alla videor som strider mot upphovsrättslagen per automatik. Detta fick en svensk innehållsskapare erfara då Sony Music valde att ta ner hans kanal i samband med att han anklagats för upphovsrättsbrott. Smolket i bägaren stod ett 15 sekunder långt videoklipp för, som i sin tur flaggats av det kritiserade copyrightverktyget.

Mer specifikt kan det lite snedvridna systemet vara på väg att förändras till det bättre, men tills det händer - använd er aldrig av upphovsrättsskyddade film- eller musikklipp i era videor. Det kan kosta er dyrt.

#6. Använd enkel videomjukvara

Att använda er av proffsmjukvara likt Final Cut Pro kan vara en bra idé efter att ni väl etablerat er. Men tills det hänt bör gratisprogram såsom Windows Movie Maker och Apple iMovie ses som minst lika bra alternativ.

#7. Beskriv videon på rätt sätt

Använd gärna lite säljande (men inte alltför överdrivna) rubriker och videobeskrivningar. Om det är en Puma-tröja som ska visas upp i videon är exempelvis "Min nya Puma-tröja är fantastisk" en betydligt bättre överskriftsfras än "Kolla in min snygga tröja".

#8. Bygg upp ett kontaktnätverk

Att filma och ladda upp samarbetsvideor tillsammans med andra Youtubers inom samma nisch är ofta en mycket bra idé som alla parter tjänar på.

Utöver detta kan det också ses som en bra idé att skapa långvariga band med tittarna. Att svara på fansens videokommentarer kan beskrivas som superviktigt, i synnerhet i början av karriären. Tänk gärna på att samtliga Youtubers tar emot negativa kommentarer - och om gnällspikarna inte har något fog för för sina påståenden bör de helt enkelt ignoreras.

Sammanfattning

Det krävs tid, talang och en enorm mängd slit för att bli stor på Youtube. I nuläget är det indiska medie-bolaget T-series störst, tätt följt av spel-vloggaren Pewdiepie. Även om era mål inte är lika högt satta är förhoppningen att denna artikel ska kunna få er att ge det hela ett försök. Kom ihåg - om ni inte vågar prova nya saker kan ni inte veta vad ni är bra på.

3 Pusha

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

  • Posta eget innehåll
  • Pusha länkar och påverka vad som är hett
  • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

Kvinna dejtade WoW- flört – greps av polis

metro.se - 11 jan 2010 av Web_biz i wow, spel, personligt m fl

En 42-årig kvinna åkte för att träffa en 16-årig pojke hon hade träffat i World of Warcraft. När hon kom hem igen greps hon av polisen.

30 Pusha

Få hjälp med matten av KTH-experter – via msn

metro.se - 25 nov 2009 av moin i livsstil, personligt, samhälle m fl

Svårt med matten? Nu ska alla Stockholms elever kunna få hjälp med läxorna av mattecoacher från KTH – via chatprogrammet msn.

35 Pusha

Hjälp Sverige ta över världen !

erepublik.com - 15 jan 2010 av neppons i personligt, internet, spel m fl

Pushas användare anser att snarlik länk redan postats

http://www.youtube.com/watch?v=HcGhCBfKKwU http://www.youtube.com/watch?v=cfMeAgbbO2s Spelet utspelar sig i "the new world" som i stort sätt är en spegel av den rikti... Läs mer »

10 Pusha

Blixtnabbt godkännande för den nya miljöappen

idg.se - 21 jan 2010 av Web_biz i iphone, iphone apps, mac m fl

Naturskyddsföreningen släpper en gratis applikation till iPhone som heter Grön guide. Målgruppen är alla de som normalt inte besöker föreningens hemsida.

27 Pusha

Gurun: Fem steg mot att bli lyckligare

metro.se - 29 dec 2009 av Web_biz i personligt, livsstil, samhälle m fl

Nu är det snart nytt år och vad kan vara viktigare än att må bra och vara glad under året som kommer? Här är en introduktion till psykologen och "lycklighets"-gurun Tal B... Läs mer »

17 Pusha

Summering av de bästa failsen 2009!

papabear.devote.se - 9 jan 2010 av papabear i internet, samhälle, kultur m fl

luta er bara tillbaka och njut!:)

44 Pusha

Säpo kan få spana utan FRA

svd.se - 12 dec 2009 av moin i personligt, samhälle, livsstil m fl

Polisen kan få tillgång till signalspaning utan att gå via FRA. Enligt vad SvD erfar ska frågan nu snabbutredas. Därmed skulle exempelvis Säpo kunna få tillgång till mate... Läs mer »

21 Pusha

"Googla" utsett till årtiondets ord

idg.se - 12 jan 2010 av Web_biz i google, personligt, teknik m fl

Den amerikanska motsvarigheten till Svenska Akademien har utnämnt "googla" till 00-talets ord.

41 Pusha

Streama filmer och tv-serier i HD- kvalité Gratis!

hdmt.net - 14 nov 2009 av wettdinho i internet, livsstil, personligt m fl

På HDMT kan du streama filmer och tv-serier i HD-kvalité helt gratis och utan medlemskap. Tv-serier som CSI och True Blood finns. Flera James Bond och Batman filmer finns... Läs mer »

58 Pusha

Sverige fälls för sen datalagring

idg.se - 4 feb 2010 av Web_biz i telefoni, programmering, kunder m fl

Europadomstolen fällde i dag Sverige för att regeringen ännu inte infört datalagringsdirektivet, den så kallade loggningslagen som ska tvinga operatörer att spara informa... Läs mer »

21 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter