Se sidan i fullversion.

Så här lyckas ni på Youtube!

pusha.se - 13 dec 2019 av i samhälle, teknik, internet m fl

Många väljer att starta så kallade videobloggar, eller vlogar - på sociala medie-sidor likt Youtube. Detta kan beskrivas som en trevlig hobby där utövaren får möjlighet att ge utlopp för sin kreativitet, samtidigt som densamma lär sig nya saker såsom videoredigering, konsten att knyta nya kontakter samt mycket annat.

En av Sveriges mest berömda bloggare, Therese Lindgren, inledde sin sociala medie-karriär efter att hon sjukskrivits på grund av utmattningssyndrom. I hennes fall blev Youtubekarriären hennes räddning, då hon helt enkelt fick lära sig något nytt som hon faktiskt lyckats väldigt bra med. Just nu har hennes Youtubekanal strax under en miljon följare - och fler lär det bli.

Hur kan man lyckas på Youtube?

Det finns många småtips som nyinvigda bör ta del av, och de viktigaste av dessa går vi igenom nu.

#1. Sätt upp en plan över vad videon ska handla om.

Ha som mål att innehållet ska vara unikt och engagerande. Det är även ett stort plus om vlogen i fråga har ett tydligt tema, såsom resor, mental hälsa, kläder, teknik, spelande eller dylikt.

#2. Införskaffa lämplig utrustning

Att använda sin iPhonekamera kan ses som acceptabelt till en början, men för att bli riktigt stor bör professionella kameror, linser, tripod-stativ samt övrig videoutrustning användas.

Men även om så är fallet kan ni alltid börja smått och arbeta er väg uppåt. Att köpa videoutrustning för tiotusentals kronor vid uppstartsfasen är ofta en ganska dålig väg att vandra.

#3. Hämta inspiration från andra Youtubers

Även om ni kan hitta inspiration från alla möjliga håll bör ni alltid ha koll på vad kollegorna pysslar med. Kan ni utveckla deras idéer vidare? Vilka av kollegornas videor verkar vara mest populära?

Det finns med andra ord mycket att lära sig om man bara kikar runt på Youtube en stund. Ni bör dock tänka på att inte kopiera befintliga idéer rakt av. Som vi gick igenom under den första punkten är det viktigt att vara unik.

#4. Publicera bara relevant material

Efter att ni har filmat klart kan ni förfoga över timvis med videomaterial. Allt av det är förmodligen inte lika intressant, och det är därför en bra idé att bara ta med det bästa materialet i det färdiga klippet som laddas upp på videoplattformen.

#5. Youtubes upphovsrättssystem är benhårt

Större musik- och filmbolag använder sig av ett automatiserat system som anmäler alla videor som strider mot upphovsrättslagen per automatik. Detta fick en svensk innehållsskapare erfara då Sony Music valde att ta ner hans kanal i samband med att han anklagats för upphovsrättsbrott. Smolket i bägaren stod ett 15 sekunder långt videoklipp för, som i sin tur flaggats av det kritiserade copyrightverktyget.

Mer specifikt kan det lite snedvridna systemet vara på väg att förändras till det bättre, men tills det händer - använd er aldrig av upphovsrättsskyddade film- eller musikklipp i era videor. Det kan kosta er dyrt.

#6. Använd enkel videomjukvara

Att använda er av proffsmjukvara likt Final Cut Pro kan vara en bra idé efter att ni väl etablerat er. Men tills det hänt bör gratisprogram såsom Windows Movie Maker och Apple iMovie ses som minst lika bra alternativ.

#7. Beskriv videon på rätt sätt

Använd gärna lite säljande (men inte alltför överdrivna) rubriker och videobeskrivningar. Om det är en Puma-tröja som ska visas upp i videon är exempelvis "Min nya Puma-tröja är fantastisk" en betydligt bättre överskriftsfras än "Kolla in min snygga tröja".

#8. Bygg upp ett kontaktnätverk

Att filma och ladda upp samarbetsvideor tillsammans med andra Youtubers inom samma nisch är ofta en mycket bra idé som alla parter tjänar på.

Utöver detta kan det också ses som en bra idé att skapa långvariga band med tittarna. Att svara på fansens videokommentarer kan beskrivas som superviktigt, i synnerhet i början av karriären. Tänk gärna på att samtliga Youtubers tar emot negativa kommentarer - och om gnällspikarna inte har något fog för för sina påståenden bör de helt enkelt ignoreras.

Sammanfattning

Det krävs tid, talang och en enorm mängd slit för att bli stor på Youtube. I nuläget är det indiska medie-bolaget T-series störst, tätt följt av spel-vloggaren Pewdiepie. Även om era mål inte är lika högt satta är förhoppningen att denna artikel ska kunna få er att ge det hela ett försök. Kom ihåg - om ni inte vågar prova nya saker kan ni inte veta vad ni är bra på.

3 Pusha

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

  • Posta eget innehåll
  • Pusha länkar och påverka vad som är hett
  • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

Arne Hegerfors hanterar dålig förlorare

youtube.com - 5 okt 2010 av isildur1 i humor, video, livsstil m fl

den spanska ridskolan !

21 Pusha

Aftonbladet censurerar Spelbröderna.se

spelbroderna.blogg.se - 11 feb 2011 av Disfear i integritet, internet, censur m fl

Spelbrödernas syn på Aftonbladets sidvisningsjournalistik har lett till avstängning från Bloggportalen och möjligheten att blogga om Aftonbladets artiklar. Här är bakgrun... Läs mer »

35 Pusha

Världens första 111 gigapixel-bild

sevilla111.com - 27 maj 2011 av johannes_96 i livsstil, teknik, internet m fl

jösses vad snabbt det går,minns rekordet som 26 för något år sedan:S Men är en fin fin bild denna!

36 Pusha

Säpo kan få spana utan FRA

svd.se - 12 dec 2009 av moin i samhälle, personligt, teknik m fl

Polisen kan få tillgång till signalspaning utan att gå via FRA. Enligt vad SvD erfar ska frågan nu snabbutredas. Därmed skulle exempelvis Säpo kunna få tillgång till mate... Läs mer »

20 Pusha

180 års historiska löpsedlar från aftonbladet

aftonbladet.se - 9 jan 2011 av funnythings i aftonbladet, spel, kultur m fl

Här är de allra mest klassiska löpsedlarna ur Aftonbladets 180-åriga historia Kolla in bildspelet späckat av historia.

57 Pusha

Sverige fälls för sen datalagring

idg.se - 4 feb 2010 av Web_biz i telefoni, programmering, kunder m fl

Europadomstolen fällde i dag Sverige för att regeringen ännu inte infört datalagringsdirektivet, den så kallade loggningslagen som ska tvinga operatörer att spara informa... Läs mer »

21 Pusha

Hetaste på Pusha v.6

pushamer.tumblr.com - 14 feb 2010 av gabrieljonsson i samhälle, pusha, personligt m fl

Fjärde Hetaste på Pusha inlägget och det är nu vecka 6. Det har varit en händelserik vecka och jag har valt ut de tio hetaste länkarna från Pusha.se tycker du om dem så ä... Läs mer »

12 Pusha

Svenska till arabiska

digitaltolk.se - 7 sep 2017 av digitaltolks i samhälle, personligt, teknik m fl

Översättare för de flesta språk

10 Pusha

Kvinna dejtade WoW- flört – greps av polis

metro.se - 11 jan 2010 av Web_biz i wow, spel, personligt m fl

En 42-årig kvinna åkte för att träffa en 16-årig pojke hon hade träffat i World of Warcraft. När hon kom hem igen greps hon av polisen.

30 Pusha

5 tips till blivande iPad-ägare

jezper.se - 30 nov 2010 av Jezper i laddare, wifi, gps m fl

iPaden kom till slut till Sverige. Nu kommer man snart se den överallt gissar jag. Men ni som nu tänkt köpa en, det finns ett par tips ni behöver veta om er blivande favo... Läs mer »

37 Pusha

Pusha körs i molnet hos ipeer

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter