Se sidan i fullversion.

Nej tack till sex miljarder kronor

svd.se - 10 nov 2014 av i led zeppelin, pengar, musik m fl

Led Zeppelin-sångaren Robert Plant tackar nej till över sex miljarder kronor för en återförening av bandet. De andra i supergruppen ville genomföra turnén.

16 Pusha

 1. Profilbild

  Av isildur1 den 13 november 2014 Rapportera

  INVESTMENT BANKING
  SÅ FUNGERAR DET...

  Investment banking i dess många skepnader är en bransch som det ofta talas om och som många kanske funderar på en karriär inom. Att branschen utgör en viktig pusselbit i världsekonomin är nog de flesta medvetna om, men det gäller att förstå sig på strukturen, begreppen och vad bankernas olika avdelningar gör för att få klart för sig vad yrket egentligen innebär. Vad gör egentligen en ”rådgivare” eller en ”trader”?

  När man i dagligt tal pratar om investmentbanker så brukar främst namn som Morgan Stanley och Goldman Sachs nämnas - fristående globala finansjättar med exklusivt fokus på investment banking. Men en mycket stor del av investment banking, såväl i Sverige som internationellt, sker inom ramen för ”vanliga” kommersiella banker såsom J.P. Morgan, Bank of America, Credit Suisse, Deutsche Bank, Handelsbanken och SEB. Detta gäller framförallt idag då klassiska investmentbanker som Merrill Lynch, Lehman Brothers och Bear Sterns har blivit uppköpta av traditionella banker i kölvattnet av 2008 års finanskris. Affärsidén för de traditionella bankerna går framförallt ut på att locka allmänheten att göra insättningar hos banken och sedan ge ut dessa insättningar som lån till privatpersoner och företag. Investmentbanker skiljer sig från dessa banker då deras huvudsakliga affärsidé är att erbjuda olika tjänster som underlättar för företag när de genomför transaktioner på den internationella kapitalmarknaden.

  Vilka tjänster en investmentbank erbjuder varierar beroende på storlek, strategi och riskaptit. Men en fullservice-investment bank har oftast någon form av följande avdelningar: Investment Banking, Capital Markets, Sales & Trading, Asset Management och Private Banking.

  ”Kinesiska muren”

  En vattendelare inom en investmentbanks organisation är dess så kallade ”Chinese Wall”, skiljelinjen mellan de som har information om företag som inte är allmänt känd på marknaden och de som inte har det. I den första gruppen, vilken brukar kallas för bankens privata sida, ingår i allmänhet Investment Banking och Capital Markets. Dessa avdelningar arbetar med vad som tekniskt sett är definitionen av investment banking, det vill säga att skapa nya värdepapper (den så kallade primära marknaden) och sedan emittera dessa på kapitalmarknaden.

  Inom Investment Banking går arbetet ut på att ge råd till företagsledningar när dessa vill genomföra vissa typer av transaktioner. Det kan röra sig om att köpa upp en konkurrent, en leverantör eller något annat bolag. Alternativt det omvända, att sälja sitt eget bolag eller del av detta. Andra exempel på transaktioner är att emittera nya aktier eller obligationer, eller omstrukturera sin kapitalstruktur. Rådgivarens roll är att med hjälp av sin erfarenhet från liknande transaktioner, kunskap om specifika marknadsförhållanden eller skatte- och redovisningssregler, rekommendera det bästa sättet att genomföra transaktionen på och beskriva avvägningar mellan diverse målsättningar som klienter kan ha. Förutom att hjälpa till vid genomförandet av dessa transaktioner är investment bankens roll framförallt att generera nya idéer till klienter och se till att dessa har tillgång till alla de tjänster som investmentbanken tillhandahåller.

  När en klient har fattat beslut om att genomföra en emission av värdepapper är det Capital Markets roll att se till att denna genomförs så effektivt som möjligt. Detta sker genom att man identifierar och koordinerar kontakten med potentiella köpare och sedan sammanställer alla köpordrar för att slutligen prissätta emissionen. Ofta sker detta i samarbete med andra investmentbanker i så kallade syndikat, någonting som Capital Markets koordinerar.

  Resterande avdelningar, den ”publika” delen, handlar med och tillhandahåller andra tjänster som framförallt relaterar till värdepapper som redan finns på marknaden (den sekundära marknaden).

  Sales & Trading tillhandahåller framförallt likviditet i värdepapper på flera marknader, bland annat aktier, obligationer, derivat, råvaror, valutor med mera. Detta genom att matcha köpare och säljare och genom att erbjuda marknaden att köpa och sälja värdepapper till ett i förväg bestämt pris, så kallad market making. Avdelningen sysslar även med värdepappershandel, ”trading”, för egen räkning, även om detta har minskat på sistone på grund av hårdare regleringar. Sales & Trading är också involverade i värdepappersemissioner eftersom de är investmentbankens kontaktyta med många potentiella investerare.

  Under Sales & Trading ligger oftast också Research som analyserar företag och dess värdepapper och därefter ger rekommendationer till investerare som sedan använder investmenbankens tjänster för att agera enligt dessa rekommendationer. De prognoser som Research sammanställer refereras ofta till när företags faktiska resultat jämförs med ”analytikernas förväntningar” i samband med deras kvartalsrapporter.

  Asset Management rådger och förvaltar kapital åt, institutionella kunder, till exempel pensionsfonder. Det handlar både om att fördela kapital till externa förvaltare och till bankens egna investeringsprodukter.

  Private Banking tillhandahåller kapitalförvaltning åt privatpersoner. Denna del av investmentbankens verksamhet är, till skillnad från de andra avdelningarna, inte koncentrerad till ett fåtal finanscentrum runt om i världen.Tvärtom bygger den på en stor mängd rådgivare som finns utspridda runt om i världen där banken finns representerad, nära befintliga och tänkbara kunder.

  Utöver de som interagerar direkt med marknaden och kunder (så kallad front-office personal) har investmenbanker också stora avdelningar (så kallade middle- och back-office avdelningar) som analyserar och kontrollerar investmenbankens dagliga risktagande, ser till att transaktioner blir korrekt bokförda och hanterar och utvecklar bankens teknologi.

  En bransch med många möjligheter

  Investment banking är en spännande bransch med stora karrirärmöjligheter såväl i Sverige som internationellt. Inte bara för personer som har studerat ekonomi/finans, utan även för teknologer, matematiker, humanister och i stort sett vem som helst med ett starkt intresse för kapitalmarknader. Förutom möjligheter till karriär inom investmentbanken är ett par år i branschen ofta en inträdesbiljett till ett flertal jobb, både på den bredare finansmarken och inom företagsvärlden.

  Liten ordlista
  Corporate finance (”korpen”): Företagsfinansiering, används ofta i Sverige för att beteckna investment banking)
  M&A (Mergers and Acquisitions): Företagsfusioner och förvärv
  Nyemission:Utgivandet av nya aktier eller obligationer
  LBO (Leveraged Buyout):Uppköp av företag med hjälp av en stor andel lånade medel
  Trading:Tillhandahållande av likviditet i värdepapper genom att erbjuda köp- och säljkurser
  FIG (Financial Institutions Group): Avdelning inom Investment Banking som fokuserar på banker och försäkringsbolag, vilka oftast är stora andvändare av investmentbankers tjänster
  Analytiker:Titel under de första åren på en investmentbank
  Internship: Praktikperiod

  Artikelförfattare
  MR Isildur1
  Publiceringsdatum
  2014-11-13  

 2. Profilbild

  Av Arp den 13 november 2014 Rapportera

  Investment bankning 4 life!  

 3. Profilbild

  Av isildur1 den 13 november 2014 Rapportera

  Ha ha fan att man inte tänkte på det när man va yngre och valde rätt skola som Alexander Vik  

 4. Profilbild

  Av Arp den 13 november 2014 Rapportera

  Alexander Vik kanske kan ta Robert Plants plats och sjunga playback.  

 5. Profilbild

  Av isildur1 den 14 november 2014 Rapportera

  Robert Plant is a British rock singer and songwriter best known as the vocalist and lyricist for the band Led Zeppelin. Inspired at a young age by Elvis Presley, Plant left school to begin his musical career. He performed with a number of groups before he was discovered by Jimmy Page, who was in search of a lead singer for a new band he was forming, called the New Yardbirds. The group eventually became Led Zeppelin. Plant launched his solo career in 1982, reuniting with the band for occasional benefits.  

 6. Profilbild

  Av isildur1 den 14 november 2014 Rapportera

  Antagligen är Robert en förmögen man och känner sig gammal och trött därav har han ingen lust att turnera mera även om han fick 100 miljoner dollar
  han kanske är deprimerad hmmm  

 7. Profilbild

  Av Arp den 14 november 2014 Rapportera

  Gissar att han har mer pengar än han behöver och inte vill förstöra något som varit bra. Blir ofta tveksamt med återföreningar så långt senare, blir liksom någon form av gubbigt coverband i stället för vad folk minns.  

 8. Profilbild

  Av isildur1 den 15 november 2014 Rapportera

  ja det har du rätt i bättre att sluta på topp =)  

 9. Profilbild

  Av IleanaGeorgescu den 23 november 2014 Rapportera

  [Kommentaren är borttagen på grund av spam]

 10. Profilbild

  Av Ilseeete den 10 juli 2017 Rapportera

  vem tacka nej:)  

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

 • Posta eget innehåll
 • Pusha länkar och påverka vad som är hett
 • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

R.I.P Ronnie James Dio

monica.myshowroom.se - 17 maj 2010 av Moniza i livsstil, artist, personligt m fl

The Godfather Of Metal R.I.P Vila i frid

27 Pusha

Bruce Springsteen som gatumusikant!!

monica.myshowroom.se - 26 maj 2010 av Moniza i gatukonst, rock band, miljö m fl

Springsteen spelar på en gata i Köpenhamn-du kommer inte tro det!!!

32 Pusha

Rösta nu: Melodifestivalen 2010!

lista.se - 11 mar 2010 av Kwasbeb i schlager, festival, melodifestivalen m fl

Lista.se ställer frågan vem vinner Melodifestivalen - du kan rösta redan nu!

17 Pusha

Jordan kan inte sjunga !!!!

monica.myshowroom.se - 22 maj 2010 av Moniza i skämt, miljö, live m fl

Jordan sjunger som en kråka live! Vem sjunger på cd:n??

25 Pusha

Balladen om Martin Timell

youtube.com - 24 jan 2010 av rickyryden i youtube, musik, kändisar m fl

En ganska rolig ballad tillägnad Martin Timell.

25 Pusha

Miljardärer.se - Allt om miljardärer

miljardärer.se - 28 mar 2010 av pontusekenberg i tjäna pengar online, livsstil, samhälle m fl

Lista på världens rikaste människor just nu, vilka svenskar som är miljardärer, historiens rikaste personer m.m. Även information om olika typer av miljardärer, hur de bl... Läs mer »

29 Pusha

Lady Gaga faller i London!

monica.myshowroom.se - 26 jun 2010 av Moniza i högklackat, lady gaga, musik m fl

Orsaken är de här skorna-tror du att det är 40 cm hög platå?

18 Pusha

Lady Gaga festade i natt efter konserten, Globen.

monica.myshowroom.se - 8 maj 2010 av Moniza i globen, livsstil, konsert m fl

Se bilder från natten ! Fler låtar !!

9 Pusha

Liten kille dansar hiphop

youtube.com - 6 apr 2010 av rickyryden i hip hop, hiphop, musik m fl

Kanske inte den duktigaste i världen, men väldigt charmig för att vara så liten. :)

9 Pusha

Erykah Badu polisanmäld för video

svd.se - 5 apr 2010 av matsrg i personligt, musik, livsstil m fl

Hon strippade och blev skjuten vilket inte gillades...

8 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter