Se sidan i fullversion.

Högsta till lägsta byxmyndighetsåldrarna i världen

lista.se - 29 apr 2010 av i ålder, personligt, livsstil m fl

Byxmyndighet, eller "sexuell myndighetsålder" som det heter på ren svenska varierar mer än vad man tror runt om i värden. Vissa länder är överdrivet hårda medan andra inte bryr sig alls. Vanligaste åldern runt om i världen är 16.

37 Pusha

 1. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  Sjukt!

  Tycker dock Yemen's 9-år känns mycket värre än Bolivia där man gör bedömning från personens utveckling.

  "Det finns dock lyckligtvis en annan regel i Bolivia som förbjuder sexuella övergrepp mot någons vilja som är under 17 år."

  Men över 17 år är det helt okej? :o
   

 2. Profilbild

  Av Kwasbeb den 29 april 2010 Rapportera

  De lider helt klart av juridisk sexualförvirring.  

 3. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  Sveriges 15 år tycker jag är absolut lagom. Då får man köra moppe, smaka på alkohol och är straffmyndig. Då är det väl dags att tillåta sex också. Sen om man har sex första gången när man är 15 eller 17 är en annan sak.

  Men vad stört att nioåringar ska få ha sex! Snacka om att pedofiler får fritt fram...  

 4. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  Smaka alkohol får man väl ändå inte göra förrän man är 18 i sverige?  

 5. Profilbild

  Av Kwasbeb den 29 april 2010 Rapportera

  Ja @evidently, nu är du på cykeltur. Alkohol är 18.  

 6. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  Man får dricka alkohol när man är 15 år. Men man får inte köpa alkohol och man får inte köpa alkohol till en 15-åring. Däremot får man dricka om exempelvis ens förälder låter en smaka en öl, hemma. Under uppsyn.  

 7. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  Är det verkligen så? Jag trodde de enda reglerna som fanns var att man vid 18 får dricka alkohol på krogen och vid 20 får man själv köpa alkohol.  

 8. Profilbild

  Av Kwasbeb den 29 april 2010 Rapportera

  Jag får nog ställa mig bakom @murtlest undran här. Har du källa, @evidently?  

 9. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  15 år: Dricka alkohol
  18 år: Dricka alkohol, köpa alkohol på krogen
  20 år: Dricka alkohol, köpa alkohol på krogen och systembolaget  

 10. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  http://spa.118100.se/alkohol/165966  

 11. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  118100 har ju fel ibland, men jag antar de har rätt i detta...  

 12. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  Låter ju jättemärkligt tycker jag.

  Det enda jag hittar på wikipedia är:
  "I Sverige säljs alkoholdrycker starkare än folköl inte i andra butiker än Systembolaget, och åldersgränsen där är 20 år. Den är 18 år för att dricka på restaurang eller köpa folköl."

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Alkoholdrycker  

 13. Profilbild

  Av pxl den 29 april 2010 (redigerad den 29 apr 2010) Rapportera

  Är det inte 15 "i målsmans sällskap". Jag minns i vilket fall att jag har fått alkohol uthälld av farbror Blå när jag var på lyset post-15årsåldern men innan 18.

  [edit] inte "pre-15", det hade ju inte varit onormalt... [/edit]  

 14. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  Har googlat lite och kommit fram till att det kanske är så att det inte finns någon lag om vem som får dricka alkohol, utan vem som får köööööpa det?  

 15. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  Sen får man ju inte dricka i allmänheten. Dricker man alkohol vid ex. busshållplatsen kan man få sin alkohol uthälld även om man är myndig...  

 16. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  Här är de åldersgränser som finns i Sverige:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ldersgr%C3%A4nser_i_Sverige


  Kan vara som du säger @evidently att det inte finns någon lag kring det. Fast jag tycker det känns konstigt. Verkar märkligt att lämna det upp till föräldrarna att bestämma hur mycket alkohol ens barn tål när det finns vetenskapliga studier på det.

  Å andra sidan säger ju wiki-artikeln:
  "I Sverige skiljer de sig något från andra länder, exempelvis kan åldersgränsen för alkoholförtäring variera mellan 16 och 23 år beroende på land men även olika delar av länder."

  Men sen säger den inte vilken gräns som gäller i Sverige för alkoholförtäring.  

 17. Profilbild

  Av Kwasbeb den 29 april 2010 Rapportera

  Okej, poäng där med att det inte finns lagar kring i vilken ålder man får dricka (det hade ju bara kriminaliserat tusentals kids i Sverige vilket det inte ligger någon nytta i).

  Men om man ser det såhär: som 15-åring får man inte köpa alkohol, och är därmed förhindrad att dricka det annat om ens föräldrar bjuder en. Men även det avråder sociala myndigheter ifrån.  

 18. Profilbild

  Av evidently den 29 april 2010 Rapportera

  Jo, 18 är väl den viktiga åldersgränsen när det gäller alkohol.  

 19. Profilbild

  Av U-Nas den 29 april 2010 Rapportera

  Det är som @evidently säger, man får dricka under föräldrars uppsyn när man är 15.  

 20. Profilbild

  Av koff den 29 april 2010 Rapportera

  Lite kuriosa jag lärde mig när jag var i Japan rätt nyligen. Tydligen så bor man hemma väldigt länge också, vilket kanske kan göra det svårare att få tillfälle att hoppa i säng. Däremot går man på love hotells med sin partner innan man gifter sig och flyttar ihop.  

 21. Profilbild

  Av snubben den 29 april 2010 (redigerad den 29 apr 2010) Rapportera

  Med det som är riktigt sjukt är att man inte får köpa på systemet förens man är 20. Enligt lag är man vuxen vid 18 men får inte köpa alkohol på systemet, mycket konstigt. Är det så att man är vuxen men inte riktigt så vuxen så att man kan ta det beslutet när man är 18, men man är tillräckligt vuxen för att ta det beslutet på krogen?
  Konstigt tycker jag.

  Sjukt med 9 år också såklart :)  

 22. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  @snubben: Fast på krogen så har serveringspersonalen koll och ansvar, plus att det är så dyrt att ingen har råd att dricka ihjäl sig där. Farligare med ett gäng andra fulla 18-åringar i skogen.  

 23. Profilbild

  Av wedde den 29 april 2010 Rapportera

  Helt sjuka åldrar!, trodde dock att det va 16 i Sverige där ser man. Btw: I Sverige är det ingen ålder på att få ha sex med djur, så länge djuret inte far illa till. DET ÄR SJUKT! :)  

 24. Profilbild

  Av Gambleputti den 29 april 2010 Rapportera

  Det finns faktiskt ingen åldersgräns för att dricka alkohol. däremot får man bara bjuda för förtäring på stället. Men man får inte bjuda på alkohol till någon under 20 om det på grund av den bjudnes ålder eller tillstånd kan anses oförsvarlig.
  Allt enligt Alkohollagen 3 kap 9§ http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19941738.htm#K3P8S1  

 25. Profilbild

  Av snubben den 29 april 2010 Rapportera

  @murtlest - Det är sant att det är dyrt men jag har blivit riktigt full på krogen och jag är nog inte den enda men det är inte där jag tycker problemet ligger utan är man vuxen vid 18 ska man få ta ALLA vuxna beslut inta alla utom ett typ (vet inte om eller hur många fler lagar det finns på saker man inte får göra när man blivit vuxen men inte tillräckligt vuxen för att göra dom)
  Att det sedan kanske inte skulle funka så bra med 18 på systemet är en helt annan sak men jag tror inte det har med åldern att göra utan personen i sig, kan man ta sitt ansvar som vuxen vid 18 vi får ju lixom vara med och bestämma över vilka som ska styra över oss och det är ett betydligt större beslut än handla sprit på systemet tycker jag.  

 26. Profilbild

  Av murtlest den 29 april 2010 Rapportera

  @snubben: Ah okej ja det håller jag helt med om att det är galet att man får rösta men inte handla på systemet. Slutsats = myndighetsåldern borde höjas till 20?

  Mer ontopic tycker jag även 15 för byxmyndig är aningen lågt.  

 27. Profilbild

  Av Gambleputti den 29 april 2010 Rapportera

  @snubben Man måste vara 20 för att få bli polis, man måste vara 25 för att adoptera barn. Finns säkert fler men helt logiskt är de inte många.
  Angående Alkohollagen har jag fått förklarat för mig av att huvudet mognar snabbare än kroppen och de inre organen som t ex levern är färdigutvecklade först mellan 20-25 års ålder, så det skulle alltså finnas fog för en högre ålder för alkohol än för myndighet. Men om det är av den anledningen vi har den åldersgräns vi har låter jag vara osagt.  

 28. Profilbild

  Av snubben den 30 april 2010 Rapportera

  Jag tycker inte vi borde höja myndighets ålder (eller egentligen bryr jag mig inte eftersom jag är en bra bit över 20 :D ) men man borde få köpa alkohol både på systemet och krogen vid samma ålder det är lite skevt som vi har det nu. När det gäller polis och adopterningen som @Gambleputti nämner låter det ju bra och logiskt kanske men det är ju inte alltid det blir riktigt rätt där heller det har vi ju sett här på pusha minst en gång tidigare (jag tänker på tunnelbane incidenten som filmades som jag inte orkar leta reda på) och att adoptera borde ha mer med vilken person som gör det inte om man är 18 eller 25 men det är ju såklart skit svårt att veta och ta reda på under en utredning om lämplighet osv.

  Knulla tycker jag man borde få göra när man vill, för om man är 14 och känner för det och har någon att göra det med som också vill så kommer det antagligen att hända även fast det är "förbjudet", det finns väll inget straff om båda är under 15 utan det är väll ett skydd för att man inte ska kunna ha sex med ett barn, iofs. så tycker jag man är barn tills man är vuxen så logiskt sett borde byxmyndighetsåldern vara 18 eftersom då är man vuxen.

  Nae fan nu blev det rörigt daggs att sova sig lite.  

 29. Profilbild

  Av Sebastian den 30 april 2010 Rapportera

  @wedde wtf! säger jag bara.. saxat från wiki: "Sverige är ett av många länder där tidelag inte är kriminaliserat. När man 1944 avkriminaliserade homosexualitet i Sverige legaliserades även tidelag, då de låg under samma paragraf. Gustav Fridolin från Miljöpartiet lade 2002 fram ett förslag om förbud mot tidelag. Detta röstades ner!!!??.

  Vad är det för fel på människan? Jag får gråta mig till sömns.  

 30. Profilbild

  Av Rekman den 30 april 2010 Rapportera

  @Sebastian så Sveriges regering menar alltså att homosexualitet och tidelag är ungefär samma sak eftersom man lägger det under samma paragraf?  

 31. Profilbild

  Av Sebastian den 30 april 2010 Rapportera

  @Rekman http://sv.wikipedia.org/wiki/Tidelag  

 32. Profilbild

  Av Gambleputti den 30 april 2010 Rapportera

  Det är väl trots allt inte tillåtet med tidelag i Sverige, men man rubricerar inte brottet som just tidelag utan som djurplågeri.  

 33. Profilbild

  Av ADHD-MEDICIN den 1 maj 2010 Rapportera

  Sanningen om människans förhållande till djuren ligger nog en bit ned i den bottenfrysta logiken. Människan föder upp djur för att använda deras döda kroppar till njutningsändamål. Oavsett vad det kallas så överlever djuren inte slakteriet, den saken är biff.

  Vid djurbordellen sak samma djuren föds upp för förlustbringande, men djuret överlever påsättningarna. Så vad är egentligen mest civiliserat?

  Obs! jag förespråkar inte djurbordeller, jag visar bara de första raderna i: Tillfredsställandet, Helvetet och världen som redning - Ja all jävla såskoppslogik. Sedan tror jag att de flesta av människorna valt bordellen om vi var på apornas planet. Vad hade ni själva valt, slakteriet eller? Både slakteriet och bordellen är väl i grund och botten lika sjuka.
   

Kommentera

Logga in eller bli medlem för att kommentera. Som medlem kan du även:

 • Posta eget innehåll
 • Pusha länkar och påverka vad som är hett
 • Bli vän med andra medlemmar och se deras aktivitet

Att bli medlem är helt gratis och tar bara några sekunder. Välkommen!

Topp 10 Skäggyrken

lista.se - 26 mar 2010 av Kwasbeb i listor, lista, topplista m fl

Din bankman doftar förmodligen rakvatten, men det finns många yrken där det är närmast otänkbart att raka sig. Vi listar de yrken som är mest intimt förknippade med skägg... Läs mer »

26 Pusha

Historiens 10 mest hatade företag

lista.se - 28 jun 2010 av Kwasbeb i topplistor, företag, teknik m fl

Här ligger till och med oljejätten BP i lä. Urvalet till har gjorts av en panel av ekonomihistoriska experter.

36 Pusha

10 romantiska budgettips inför Alla Hjärtans Dag

lista.se - 10 feb 2010 av Kwasbeb i topplistor, relationer, listor m fl

Christin Blomberg tipsar här om 10 lätta och billiga grejer du kan göra på söndag för att uppmärksamma din älskling lite extra

10 Pusha

Åtta sätt att kissa med morgonstånd

lista.se - 17 maj 2010 av Kwasbeb i kiss, internet, personligt m fl

Varje morgon vaknar män över hela världen upp till en moment 22-situation: de måste kissa, men morgonståndet gör det nära på omöjligt. Det vägrar också lägga sig förrns d... Läs mer »

70 Pusha

Gurun: Fem steg mot att bli lyckligare

metro.se - 29 dec 2009 av Web_biz i personligt, livsstil, samhälle m fl

Nu är det snart nytt år och vad kan vara viktigare än att må bra och vara glad under året som kommer? Här är en introduktion till psykologen och "lycklighets"-gurun Tal B... Läs mer »

17 Pusha

Få hjälp med matten av KTH-experter – via msn

metro.se - 25 nov 2009 av moin i livsstil, personligt, samhälle m fl

Svårt med matten? Nu ska alla Stockholms elever kunna få hjälp med läxorna av mattecoacher från KTH – via chatprogrammet msn.

35 Pusha

Sminka dig som Avatar.

revue.se - 5 jan 2010 av revue i livsstil, personligt, samhälle m fl

Här är en snygg guide hur du lätt kan sminka dig som en blå Avatar från filmen Avatar. Ok det kanske inte är den bästa haha kolla. Sjukt rolig.

28 Pusha

Sveriges konstigaste namn

lista.se - 23 nov 2009 av Kwasbeb i kultur, livsstil, personligt m fl

Jabex, Pimpa-Stina och Tord-Roland bland många andra i hård konkurrens om titeln Sveriges konstigaste namn

32 Pusha

Säpo kan få spana utan FRA

svd.se - 12 dec 2009 av moin i personligt, samhälle, livsstil m fl

Polisen kan få tillgång till signalspaning utan att gå via FRA. Enligt vad SvD erfar ska frågan nu snabbutredas. Därmed skulle exempelvis Säpo kunna få tillgång till mate... Läs mer »

21 Pusha

Facebookflört bakom var femte skilsmässa

metro.se - 23 dec 2009 av moin i kultur, personligt, samhälle m fl

Flörtar du med kollegor på Facebook? Så börjar var femte skilsmässa.

14 Pusha

Vad är Pusha?

En sajt där medlemmarna bestämmer innehållet genom att posta och pusha (rösta på) länkar.

Bli medlem eller läs mer.

Roligt innehåll på andra sajter